Extra gesprek met de arts…!

Vandaag hebben we een gesprek met mijn arts omdat er nogal wat onduidelijkheid is omtrent de lumbaalpunctie (Aftappen van het hersenvocht uit het ruggenmerg, te vergelijken met een ruggenprik)

Wij hebben begrepen dat, wat de uitslag van de lumbaalpunctie ook mag wezen, ik sowieso met een chemo cq bestraling zou moeten beginnen. Omdat, mocht ik Leptomeningeale Metastasen (LM) (Uitzaaiingen op het hersenvlies) hebben dan heb ik een slechte prognose van 4 tot 6 weken gekregen welke behandeld zou moeten worden met chemo en mocht het zo zijn dat LM negatief zou zijn, dat ik dan alsnog chemo zou krijgen voor de drie puntjes op mijn hersenen.

Mijn vraag is dan, als ik toch chemo krijg, waarom dan die klote ruggenprik? Want de tijd dat ik met deze vage klachten loop, was al langer dan 4 weken en zou ik dus haast moeten komen te overlijden. Daarbij gaf Friso aan dat het zeer onwaarschijnlijk zou zijn als er sprake is van een totale stilstand van de longtumor, dat er dan toch progressie zou zijn in de hersenen.

Dus het was verstandig om even alle neuzen de juiste richting op te laten wijzen.

Ook de longarts zag niet direct een verband tussen de klachten en de speldenprikjes cq LM, maar vond het toch wel prettig om 100% zekerheid hierover te krijgen. De drie puntjes in mijn hersenen noemt de arts “suspect”. Dus mocht na de punctie blijken dat het geen LM zijn, dan wordt er niet direct een behandeling gestart voor de plekjes op mijn hersenen maar deze worden goed in de gaten gehouden de komende tijd. Op 25 augustus staat er een nieuwe MRI scan van mijn hoofd gepland zodat we kunnen zien hoe de drie puntjes zich ontwikkelen, of liever gezegd, zich niet ontwikkelen.

De arts regelt voor mij een roesje op de OK, zodat ik niks van de lumbaalpunctie zou merken. Hier kon ik mee leven, en het onderzoek wordt gepland op komende vrijdag.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *