Langere overleving door bestraling…!

Langere overleving voor longkankerpatiënten door bestraling

Longbestraling bij patiënten met uitgezaaid kleincellig longkanker (SCLC), uitgevoerd na de standaardbehandeling met chemotherapie, verlengt de overleving en vermindert de kans op terugkeer van de ziekte in de longen met bijna 50 procent.

Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van prof. dr. Ben Slotman, hoogleraar radiotherapie bij VUmc, dat maandag gepubliceerd wordt in het toonaangevende tijdschrift The Lancet.

De onderzoeksresultaten komen uit een internationale studie naar de waarde van longbestraling bij patiënten met uitgezaaid kleincellig longkanker. Dit is een agressieve vorm van longkanker die ongeveer 13 procent van de longtumoren vormt. De meerderheid van de patiënten heeft bij het stellen van de diagnose al uitzaaiingen in lever, hersenen, botten of andere organen.

Aan de studie deden bijna vijfhonderd patiënten uit 42 Europese ziekenhuizen mee, waarvan de helft van de patiënten wel, en de andere helft geen longbestraling kreeg. Uit de studie bleek dat 13 procent van de patiënten die bestraald waren nog in leven was na twee jaar.

Van patiënten die niet bestraald waren, was dat 3 procent. Bij de patiënten die bestraald waren, kwam ook veel minder vaak een progressie van de tumor in de long voor.

 

Geen ernstige bijwerkingen

“We zien verder dat de bestraling goed wordt verdragen en er geen ernstige bijwerkingen optreden. Daarom moet deze bestraling vanwege de gunstige effecten worden aangeboden aan alle SCLC-patiënten met uitgebreide ziekte, waarvan de tumor op chemotherapie heeft gereageerd.”, stelt Slotman.

“Aangezien veel patiënten ook na deze behandelingen nog steeds verspreiding van de ziekte vertonen, vaak buiten de thorax en de hersenen, is het de moeite waard om te onderzoeken of bestraling op andere plaatsen van tumorgroei ook zo effectief is”, aldus de onderzoeksleider.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *